Deze dan, van Henk Bakboord, schrijver, danser, levensgenieter: „Het is net als schaken met een duif. Die loopt wat rond, gooit alle stukken omver, poept het bord onder en roept dan dat híj gewonnen heeft.”

Misschien dat ik de duif - een vredessymbool immers - door een meeuw vervangen zou hebben, maar verder complimenteer ik Henk voor de wijze waarop hij de wappies die van de daken schreeuwen dat zij hebben gezegevierd met deze woorden neerzet.

Bijna alle coronabeperkingen zijn opgeheven. Dat is aan twee dingen te danken: het feit dat 85% van de bevolking zich liet vaccineren - de mRNA-vaccins zijn een triomf van de wetenschap - en een geste van Moeder Natuur, die Covid-19 liet muteren tot een variant die ondanks z’n extreme besmettelijkheid veel minder mensen ernstig ziek maakt.

Het doel van de maatregelen werd daarmee bereikt: omicron is beheersbaar zonder dat het zorgnetwerk implodeert. Ik citeer met instemming dr. John Campbell, een in alle opzichten onafhankelijke Britse expert - ik ben geabonneerd op zijn YouTube-kanaal - die deze uitkomst met name aan de hand van Zuid-Afrikaanse data twee maanden geleden al voorspelde. „We are extremely fortunate”, zei Campbell toen.

Oftewel: wij hebben ontzettend veel geluk.

Het had zoveel slechter gekund.

Ik gun iedereen zijn feestje. Als het even kan ga ik zelfs voorop in de polonaise, maar niet bij deze stoet van dwazen. En laten we wel wezen: dat een groot deel van de antivaxers roept dat de terugkeer, voor 90%, naar het oude normaal laat zien dat zij altijd gelijk hebben gehad is ook niet echt een doorslaggevend bewijs van verpletterende intelligentie.

Er zijn zoveel wetenschappelijke bewijzen van hun ongelijk. Hoe durven ze bovendien

Er zijn zeker fouten gemaakt door de regering, die inderdaad in de mist moest sturen, zoals Mark Rutte het noemde. Maar het is duidelijk dat ons veel minder rigoureuze beperkingen zouden zijn opgelegd als de verwende en hyperagressieve polderlanders die zich keer op keer door schoften als Baudet en Engel lieten opnaaien gewoon even, zoals hun verzocht werd, van goed burgerschap blijk hadden gegeven. Zoals allerlei studies aantonen hebben de maatregelen en de vaccinaties wereldwijd zeker drie miljoen doden voorkomen - en hoogstwaarschijnlijk nog veel meer.

Er zijn zoveel wetenschappelijke bewijzen van hun ongelijk.

Hoe durven ze, bovendien.

Waar halen ze de lef vandaan om zichzelf op de borst te slaan terwijl steeds weer uit de cijfers blijkt dat het vooral ongevaccineerden waren die de ic-bedden bezet hielden, waarmee patiënten die aan andere ernstige kwalen leden op de wachtlijst kwamen te staan. Krijsend over hun grondrechten verkrachtten zij die van anderen.

In de aanloop naar zijn schaakbordmetafoor citeerde Henk Bankboord op zijn beurt psychologe Annette van Bolhuis: „Wat corona ons geleerd heeft? Nou, dat je wetenschappers van schetenwappers moet onderscheiden. De eersten lossen dingen op. De laatsten draaien alles om en maken het probleem alleen maar groter (maar trekken wel de eer naar zich toe als dingen opgelost zijn).”

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.