Jammer dat Rasmus en Nicolai Højgaard niet tot een twaalfling behoren. Ze zagen slechts als tweeling het levenslicht - eeneiig, op 12 maart 2001 in het Deense Billund - en vooral dáárdoor zal Europa ook bij de volgende strijd om de Ryder Cup, in Rome, zoek worden gespeeld door het team van de VS. Mijn voorspelling: 17-11.

Met twaalf gebroeders Høygaard was Europa wél favoriet geweest. Rasmus Høygaard zou in de singles korte metten met DJ Johnson hebben gemaakt, Nicolai Høygaard met Justin Thomas, Henning Høygaard met Jordan Spieth, Torsten Høygaard met Bryson DeChambeau, Steen Høygaard met Brooks Koepka, Kjeld Høygaard met Collin Morikawa, Knud Høygaard met Patrick Cantlay, Bent Høygaard met Xander Schauffele, Mads Høygaard met Scottie Scheffler, Mogens Høygaard met Harris English, Sören Høygaard met Tony Finau en Kristian Høygaard met Patrick Reed. Er zouden geen Europese captain en vice-captains nodig zijn geweest en dus ook geen captain’s picks. De heren Høygaard zouden het zelf allemaal onderling hebben geregeld en hooguit hun vader Ole hebben verzocht de adminstratieve taken op zich te nemen.

Eindstand Europa - VS in dat geval: 28-0.

Wat een talenten, Rasmus en Nicolaj, net 21 jaar oud maar nu al allebei meervoudig winnaar op de European Tour (excuses, ik krijg DT Tour nog steeds niet uit mijn pen).

Stel, ze spelen samen in de laatste flight van de Masters. Succes, tv-commentatoren!

Ik las een treffende anekdote. Vader Ole kan ook aardig golfen. Hij heeft handicap 1 en daagde zijn golfende tweeling uit voor een onderlinge wedstrijd op zijn par-70 homecourse Gyttegaard. Zijn jongens accepteerden de challenge met hun gebruikelijke grijns en zeiden: “Dan krijg je van ons acht slagen, pap.”

Met handicap 1 acht slagen krijgen…

En wat geschiedde? Ole Høygaard speelde precies zijn handicap, oftewel een ronde van één boven par, maar verloor toch de wedstrijd. Van beide zoons, wel te verstaan. Rasmus noteerde 61 slagen dankzij negen birdies, Nicolai kwam tot dezelfde score met tien birdies en een bogey.

Maken ze elkaar sterker? Het heeft er alle schijn van. Rasmus scoorde aanvankelijk beter op de Tour (in de lagere regionen was het andersom). Maar een week nadat hij vorig jaar met een eerste plaats in de European Masters zijn derde European Tour-zege had behaald, won Nicolai het Italiaanse Open, waarna hij dat kunststukje in februari van dit jaar herhaalde door het Ras Al Khaimah-toernooi in de Emiraten op zijn naam te schrijven. Samen hebben de broers nu dus al vijf overwinningen op zak.

Grote vraag: wie is wie?

Dat is wel een dingetje.

Rasmus en Nicolai (“Ik werd een paar minuten eerder geboren en ben dus de oudste”) lijken zo erg op elkaar dat ik één ding vurig hoop: dat ze bij de volgende Masters of British Open gezamenlijk in de laatste flight terecht komen en dan óók nog precies dezelfde kledij aantrekken.

Succes in dat geval, tv-commentatoren!