Daar ben ik weer, met m’n malle sportfetisj. Ik hoop dat ik nu niet dezelfde irritatie bij u opwek als vroeger bij mijn vrouw en kind wanneer wij zaten te trivianten, een gezinsspel dat ik altijd won door vrijwel uitsluitend vragen uit de categorie sport te kiezen. Dan vloog dat bord weleens met een grote boog door de huiskamer.

Toch roep ik het hier, luid & duidelijk: het is de schuld van de Volkskrant dat het Nederlands vrouwenteam in de kwartfinales van het EK Voetbal sneuvelde. Dat is inderdaad een boude stelling. Don’t shoot the messenger, Goof! Ik hoor het u denken. Het was een godswonder dat het na de regulaire speeltijd nog steeds 0-0 stond en geen 81-0 voor Les Bleues. Maar waarom wekte Oranje de indruk dat niet alleen Vivianne Miedema en Jackie Groener, maar iedereen door corona was geveld?

De Volkskrant, zeg ik u nogmaals.

Toegegeven, dat de ploeg onder leiding stond van Mark Parsons hielp ook niet. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de KNVB deze Britse Amerikaan benoemde. We hebben hier 17.000.000 bondscoaches. En dan kiezen ze in Zeist voor optie 17.000.001. Het klopt dat we niet veel meer kunnen in dit land. Zo’n beetje alles is er nu wel uit gepolderd cq genivelleerd. Maar coachen kunnen we nog steeds, dat wil zeggen: in de voetbalsport, niet op plekken zoals het Binnenhof. En dan contracteert de KNVB een buitenlands tactisch warhoofd dat in den beginne ook nog elders verplichtingen had (!), dat voortdurend de verkeerde speelsters pleegt op te stellen en dat binnen de selectie net zo populair is als Vladimir Poetin in Oekraïne.

Kan een verhaal waarin vraagtekens bij de huidskleur worden geplaatst racistischer?

Toch is dat niet de voornaamste oorzaak van de nederlaag.

De voornaamste oorzaak is dat stuk in de Volkskrant.

Zal ik de kop eerst maar eens citeren?

„Waarom is de Nederlandse voetbalvrouw vooral wit? De angst om buitengesloten te worden speelt mee.”

Eigenlijk zou ik het hierbij kunnen laten. Die kop vertelt in feite het hele verhaal, namelijk dat van inclusie- en diversiteitswokegezeik van hors catégorie, waar 16.750.000 Nederlanders zich het heen en weer aan ergeren en 250.000 Nederlanders niet, onder wie helaas de overigens opvallend witte Volkskrant-redactie (en nog wat redacties, trouwens). We hebben slechts drie gekleurde Oranje-speelsters, concludeerden ze daar, en géén geselecteerden van Turkse of Marokkaanse oorsprong. En toen ze naar de oorzaken gingen zoeken - de angst om buitengesloten te worden: ammehoela - sloegen ze de belangrijkste maar even over: vriendelijk gezegd het feit dat veel meisjes met name in de islamitische cultuur alhier een nogal ondergeschikte rol dienen te spelen.

Kan een verhaal waarin vraagtekens bij de huidskleur van voetballende vrouwen worden geplaatst bovendien racistischer?

Stel, ik was zo’n paardenstaartblondje van Oranje. Stel, ik las voor de wedstrijd tegen Frankrijk dat verhaal. Stel, ik kreeg daardoor het gevoel dat ik eigenlijk niet had mogen worden opgesteld omdat ik te wit ben. Ik zou geen bal hebben geraakt.

En zo geschiedde.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.